Erzurum Havadis

REKLAM ALANI

(980x100px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Covid-19 Temalı 2 Makale Science Dergisinde yayımlandı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PEDİYATRİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR ZERRİN ORBAK’IN DA YER ALDIĞI ARAŞTIRMA EKİBİNİN, DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALAN VE HAYATI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN COVİD-19 HASTALARININ GENETİK VE İMMÜNOLOJİK NEDENLERİNİ SIRALADIKLARI İKİ MAKALE SCİENCE DERGİSİNDE YAYIMLANDI VE ÇALIŞMA NATURE TARAFINDAN 2020’NİN İLK 10 ARAŞTIRMASINDAN BİRİ OLARAK SEÇİLDİ.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Covid-19 Temalı 2 Makale Science Dergisinde yayımlandı
150 views
13 Ocak 2021 - 14:40
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Zerrin Orbak’ın da yer aldığı araştırma ekibinin, dünyayı etkisi altına alan ve hayatı olumsuz yönde etkileyen Covid-19 hastalarının genetik ve immünolojik nedenlerini sıraladıkları iki makale Science dergisinde yayımlandı ve çalışma Nature tarafından 2020’nin ilk 10 araştırmasından biri olarak seçildi.

Dünya genelinde 50 genetik araştırmacıdan kurulan Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu ile Covid Klinisyen Grubunun birlikte yaptıkları uluslararası çok merkezli bu iki çalışmada 650 ağır Covid-19 hastası ile hastalığı asemptomatik veya hafif geçiren 530 hasta genetik açıdan değerlendirildi. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatri Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Orbak da takip ettiği ağır seyirli Covid-19 hastalarına yönelik çalışmalarıyla dergide yer aldı.

Araştırmada, ağır Covid-19 hastalarının yüzde 10’undan fazlasında antikorlarının virüsü değil, bağışıklık sisteminin kendisini hedef aldığının ortaya konulduğunu aktaran Prof. Dr. Orbak, yine hastalığı ağır geçirenlerde vücudu virüslerden koruyan ve tip I interferon olarak adlandırılan molekülün bulunmadığının tespit edildiğini söyledi. Çalışmada ağır Covid-19 hastalarının yaklaşık yüzde 4’ünde doğuştan genetik mutasyonların olduğuna dikkat çektiklerini aktaran Orbak, Atatürk Üniversitesi bünyesinde böylesine önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Rektör Çomaklı: “Salgının ilk Gününden İtibaren Çalışmalara Başladık”

Salgın haberini ilk aldıkları andan itibaren yoğun bir araştırma ve geliştirme sürecine girdiklerini belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, ilk günden sonra hem aşı çalışmasına yoğunlaştıklarını hem de hastalığı bütün detaylarıyla araştırmaya başladıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığının desteklediği projeler arasında yer alan aşı çalışmalarında oldukça mesafe kat ettiklerini belirten Rektör Çomaklı, bir yandan da Araştırma Hastanesinde hastalığın tespiti ve tedavisi noktasında başarılı adımlar atıldığına dikkat çekti.

Bu doğrultuda Atatürk Üniversitesi bünyesinde hastalığın nedenlerine yönelik yapılan çalışmaların dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden olan Science’da yayımlanmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Çomaklı, çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Zerrin Orbak nezdinde araştırma ekibini kutlayarak başarılar diledi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.